Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Dietní prevence diabetes mellitus 2. typu
Kafková, Tereza ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá dietní prevencí diabetes mellitus 2. typu. Práce se skládá z části teoretické a části praktické. V teoretické části je rozebráno téma diabetes mellitus 2. typu se zaměřením na dietní prevenci. První kapitoly jsou více obecné, zabývají se onemocněním diabetes mellitus 2. typu, jeho charakteristikou, komplikacemi a léčbou. Pro lepší pochopení celé problematiky je zahrnuta také kapitola o obezitě a metabolickém syndromu. Praktická část práce se zaměřuje na průzkum informovanosti a přístup k prevenci diabetes mellitus 2. typu u osob, které jsou ve vyšším riziku vzniku tohoto onemocnění. Jako rizikoví byli zvoleni jednak jedinci, kteří mají pozitivní rodinnou anamnézu diabetes mellitus 2. typu a jednak pacienti, kteří trpí nadváhou nebo obezitou. Výzkum je založen na kvantitativním dotazníkovém šetření, kterého se zúčastnilo celkem 108 respondentů. Pro účely výzkumu byli respondenti rozděleni do dvou skupin podle zmíněných rizikových faktorů. Podle výsledků výzkumu si značná část respondentů uvědomuje (celkem 84 %), že existuje určitá prevence tohoto onemocnění. Největší význam respondenti přikládají kombinaci dietní prevence a pravidelné pohybové aktivity. Nicméně právě přístup k této prevenci není v některých aspektech úplně ideální. U respondentů se jako nedostatečná...
Dietní prevence diabetes mellitus 2. typu
Nováková, Veronika ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Mikeš, Ondřej (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá dietní prevencí diabetes mellitus 2. typu. Pro uvedení do problematiky onemocnění se první kapitoly práce věnují obecným informacím o diabetes mellitus. Zaměřují se na jeho klasifikaci, epidemiologii, klinické projevy, komplikace, diagnostiku a patogenezi orientovanou již konkrétně na diabetes mellitus 2. typu. Navazující kapitoly popisují prediabetes, obezitu a metabolický syndrom. Závěr teoretické části práce je věnován prevenci diabetes mellitus 2. typu zaměřené na její nefarmakologické opatření s důrazem na dietní vlivy. Praktická část práce vychází z anonymního kvantitativního výzkumu orientovaného na prevenci diabetes mellitus 2. typu. Výzkum byl proveden pomocí internetového dotazníkového šetření. Hlavním cílem bylo zjistit povědomí veřejnosti o dietních vlivech na diabetes mellitus 2. typu. Dílčí cíle zkoumaly, jaké je povědomí o celosvětovém nárůstu diabetiků, zda respondenti považují cukr za příčinu vzniku diabetes mellitus 2. typu a zda přikládají větší význam při prevenci tohoto onemocnění zdravému životnímu stylu či farmakologickým opatřením. Výsledky týkající se dietních vlivů nebyly příliš uspokojivé a špatná informovanost respondentů se projevila například v otázkách týkajících se konzumace kávy, alkoholu či ořechů. Naopak povědomí o celosvětovém...
Výživa pacientů s Diabetes mellitus II.typu
Vlášková, Lenka ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Škrha, Jan (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na výživu pacientů s diabetes mellitus 2. typu. Ve své teoretické části definuji diabetes mellitus 2.typu. Výskyt diabetu u nás i ve světě rychle stoupá. Ačkoli je k rozvoji diabetu nutná genetická predispozice, lze tomuto onemocnění předcházet. V prevenci diabetu je velmi důležitá prevence obezity a dalších složek metabolického syndromu, fyzická aktivita, která má výrazný efekt na inzulinovou senzitivitu a dietní vlivy, kterými hlavně se tato práce zabývá. Praktická část vychází z průzkumu, který obsahuje výsledky z provedeného dotazníkového šetření na 13. ročníku Mezinárodního dne diabetu na Karlově náměstí v Praze. Dotazováni byli osoby, kteří trpí onemocněním diabetes mellitus 2. typu. A tato část práce ukazuje, jako jsou jejich stravovací návyky a pohybová aktivita. Klíčová slova: diabetes mellitus, diabetes mellitus 2. typu, cukrovka, inzulinová rezistence, obezita, metabolický syndrom, dietní prevence
Dietní prevence diabetes mellitus 2. typu
Hrdinová, Zuzana ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá dietní prevencí diabetu 2. typu. Dietní opatření je jednou ze základních složek prevence diabetu. Pro uvedení do problematiky je v teoretické části práce popsána obecná charakteristika diabetes mellitus včetně epidemiologie, klinických projevů i patogeneze. Další kapitoly jsou věnovány prediabetu, obezitě a metabolickému syndromu. Podrobnější popis prevence diabetu je zařazen v závěru teoretické části této práce. Součástí práce je průzkum, který byl proveden u osob bez diabetu. Hlavním cílem bylo zjistit míru informovanosti veřejnosti o možnostech prevence diabetes mellitus 2. typu. Konkrétními cíli průzkumu bylo zjistit, zda respondenti nesprávně považují za jednu z hlavních příčin vzniku diabetu 2. typu vyšší konzumaci cukru, dále zjistit, zda mají respondenti povědomí o souvislosti obezity a diabetu 2. typu a třetím dílčím cílem bylo zjistit povědomí respondentů o celosvětově zvyšující se prevalenci diabetu. Průzkum probíhal formou dotazníku na internetu a respondenti byli informováni o tom, že průzkum je anonymní. Dotazníky byly zaslány osobám v mém okolí. Z průzkumu vyšlo najevo, že celková informovanost respondentů ohledně dietní prevence diabetes mellitus 2. typu není příliš uspokojivá. Většina respondentů sice správně označila klinické příznaky diabetu, jeho...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.